Relaterade dokument
Version | Datum | Benämning | Beslutsinstans |
1.0 | 2020-01-09 | Utvecklingsärende: 20-31 Automatiserad kontrollfunktion för skolresor (grundskolan) och elevresor (gymnasiet) | Portföljstyrgrupp. |
Inledning
Detta dokument är skrivet för att dokumentera och värdera möjliga lösningar. Det kan delvis också tjäna som high-level design dokument för det alternativ man sedan väljer.
Bakgrund
Behovet som ska lösas är beskrivet i utvecklingsärendet (se avsnittet relaterade dokument) och handlar i grunden om att löpande kunna identifiera om förändringar skett som har påverkan på redan fattade (och fortfarande gällande) beslut för skolskjuts (grundskolan) resp elevresor (gymnasiet). Baserat på ansökan så kan ett beslut gälla för upp till tre år och under den tiden kan ändringar som påverkar ske såsom:
Flytt (skolskjuts resp elevresor)
Ändring av fritidsplats till heltid (skolskjuts)
Beviljat inackorderingstillägg (av CSN för fristående gymnasieskolor och av kommunen för kommunala skolor).
Beroende på om eleven går i grundskolan eller gymnasiet finns också skillnader i form av att vårdnadshavarens adress spelar in för skolskjuts medan det för elevresor endast är elevens folkbokföringsadress som spelar in.
I en framtid skulle ytterligare automatisering vara möjlig, detta tas inte upp i lösningen men kan vara möjliga framtida steg (främst för elever där avstånd till skolan är grund för beviljandet i andra fall t.ex. medicinska är det svårare att avgöra maskinellt):
Kontroll om flytt ändrar avstånd till skolan t.ex. inom vissa tröskelvärden utifrån årskurs.
Kontroll om anvisad skola ändras.
För Skolskjuts (grundskolan) sker alltid ansökan av vårdnadshavaren (VH), i fallet Elevresor (gymnasiet) kan ansökan ske av både VH och elev.
Avgränsning
Lösningen är tänkt för behov inom BoU’s verksamhet. Det kan finnas andra verksamheter inom kommunen som skulle vara betjänta av att få information om när ändringar sker t.ex. flytt, dessa är inte i scope men lösningen är tänkt att kunna återanvändas.
Nuläge
Idag sker endast stickprovskontroller, det gör därför att ett större mörkertal finns.
Lösningsförslag
Alternativ 1
Lösningen bygger på att alla ändringar kan detekteras i Metakatalogen, det gör att vi har en lösning som är oberoende av leverantörer så länge som att dessa försörjer metalagret med nödvändig information. Här behöver information i Metakatalogen utökas med information från IST Admin gällande fritidsplats.
Undantaget är det register över beviljade inackorderingstillägg som behöver uppdateras manuellt då CSN inte av legala skäl kan tillhandahålla detta digitalt* [*Information från CSN’s jurister utifrån hur lagen är skriven och den tolkning man gör november 2020]. Här behöver en lösning finnas där BoU kan uppdatera informationen löpande (t.ex. varannan månad under pågående läsår). Denna hantering är densamma för samtliga lösningsalternativ.